طرحی برای بام

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسنده

استادیار دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

این روزها به دنبال گرایشهای گوناگون پدید آمده در حفظ محیط زیست و ابراز علاقه مندی به معماری پایدار و سبز، به بام ساختمان توجه خاصی شده است. ایده هایی چون بام سبز، بام حیات، با غ بام،و ... نشانگر برخی از رویکردهایی است که در این زمینه به بام ابراز میشود.در معماری سنتی ما نیز حیاطهای مرکزی و بام دو فضای باز مهم و کارا در ساختمان هستند و مردم از آنها بهره می بردند. متأسفانه امروزه دیگر نه از آن حیاط های سبز و حوض آب و زندگی پیرامون آنها خبری است، و نه از بام های کاهگلی که شبها بر روی آن می خوابیدند و با تماشای ستارگان به خواب می رفتند. بامهایی که علاوه بر خوابیدن، محلی برای خشک کردن لباس و میوه و سبزی و غیره بود. بام هایی که یکی از فضاهای زنده خانه به حساب آمده و کارکردهای خاص خود را داشت. در جهت برقراری رابط های سازنده بین دو مورد فوق (گرایش های پدید آمده در مورد بام های سبز، و وجود پیشینه ای خوب و ارزشمند در زمینۀ طراحی بام در معماری سنتی مان)  شایسته است که به طراحی بام توجهی دوباره مبذول شود و برای زنده کردن این بخش مهم ساختمان و سوق دادن آن به سمت عنصری مطلوب و خوشایند در بنا اقدام کرد. در مقالۀ حاضر سعی شده که به این موضوع توجه شود. برای این منظور در بخش اول که بعد از مقدمه ای کوتاه خواهد آمد، به ذکر برخی از پیامدهای مثبت زنده شدن بام اشاره و در بخش دوم به توضیحاتی پیرامون عوامل مؤثر در طراحی بام و نکات قابل تأمل در طرح آن پرداخته میشود

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A Design for Roof

نویسنده [English]

  • Nahid Sadeghipey
Assistant Professor, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
چکیده [English]

The roof is usually neglected in contemporary conventional design.On the contrary creating green areas on the flat building roofs has several advantages, such as improving the environmental and visual conditions of the city and increasing social interaction. To design green roof, the designer should take into consideration four main sets of factors: socioeconomic and cultural; functional and spatial; construction detailing; and technological factors’ 

  1. کتا بنامه
  2. مجموعه مقالات سمینارهای فضای سبز، سازمان پار کها و فضای سبز شهر تهران.
  3. Berrizbeitia, Anita, Inside, Outside: Between Architecture and Landscape, Rockport, 1999.
  4. Boekel, Andrea(ed.), Outdoor Living: Courtyards, Decks, and Patios, Australia: Images Publishing, 2007.
  5. Bramble Oehlkers, Joy(ed.), EMERALD Architecture: Case Studies in Green Buildings, Green Source Book (McGraw-Hill Construction Publication), 2008.
  6. Hines, Susan, «Triumph in the Tenderloin», Landscape Architecture, No. 2, Vol. 98 (February 2008).
  7. San Martin, Macarena, Penthouses, Page One Publication, 2007.
  8. Simon, Bell, Landscape: Patterns, Perception, and Process, E&FN Spon, 1999.
  9. Speller, Gerda, «A place of my own», Green Places, No. 23 (March 2006).
  10. Speller, G & N. Ravenscroft & H. Oppewal «Focusing on urban green spaces», Presentation to IAPS, 18, Vienna, Austria, 1983.
  11. Stine, Sharon, Landscape for Learning: Creating Outdoor Environments for Children and Youth, Wiley, 1996.
  12. Taylor, Julie D. Outdoor Rooms: Designing of Porches, Terraces, Decks, Gazebos, USA: Rockport Publishers, Inc, 2001.
  13. Ulrich, RS, «Human responses to vegetation and landscapes», Landscape and Urban planning, 1986, 13, 29- 44.
  14. Ulrich, R & R. F. I. Simons & B. D. Fionito Losito E & M. A. Miles & and M. Zelson. «Stress Recovery During Exposure to Natural and Urban Environments», Journal of Environmental psychology, 11, 1991, p. 201- 230, 1991.
  15. Walker, Theodore D. Residential Landscaping: Planning, design, construction, National Bureau of Economic Research, 1990.
  16. Werthmann, Christian, Green Roof: A Case Study, USA: Priceton Architectural Press, 2007.
  17. Yun-Jung, Lee, and …(eds.), Landscape Design I (Residence), Korea: Archiworld Co. Ltd, 2006.